söndag 8 juni 2014

Några ord om RAW

Är RAW bäst för alla, alltid? Det finns vissa som tycker det, men det tycker inte jag så nu tänkte jag skriva lite om det jag har lärt mig om RAW och vilka fördelar och nackdelar som finns med att fota i RAW.

Vad är RAW?
RAW eller råformat är ett filformat, eller egentligen en beteckning för en massa olika filformat. Canons RAW-format har filändelsen .CR2, Nikon har .NEF, Sony har .ARW, Olympus har .ORF osv. Det finns nog ungefär lika många olika RAW-format som det finns kameramodeller. Alla kameror fotar i RAW men alla kameror kan inte spara i RAW utan många kameror behandlar och komprimerar istället bilden och spar den i JPEG-formatet. Det är det som händer i de allra flesta kompaktkameror och mobilkameror etc.

All information som inhämtades vid fototillfället finns kvar i en RAW-fil medan mycket information slängs bort när bilden konverteras till t.ex. JPEG och det är för att kunna göra filstorleken mindre. Det här kan ju låta jättedåligt men den information som slängs bort när du konverterar till JPEG är sådan information som våra ögon oftast ändå inte kan uppfatta. Därför är det heller ingen katastrof att spara bilderna i JPEG-formatet om du inte har tänkt dig att du ska bildbehandla dina bilder, det är då den där extra informationen är väldigt värdefull.


Här har jag ställt in min kamera på att göra en RAW- och en JPG-kopia när jag tar en bild. Bilden till vänster är RAW-kopian (konverterad till JPEG) och bilden till höger är JPEG-kopian. Såhär ser de ut när de kommer direkt ur kameran utan någon efterbehandling. Här syns en liten skillnad mellan bilderna eftersom kameran har lagt på en efterbehandling på JPEG-kopian medan RAW-kopian är helt oredigerad.



Fördelar med RAW
Fördelarna är ju framförallt när du har tänkt dig att du själv vill efterbehandla bilden, antingen du vill ha maximal kvalitet eller om du bara vill ha ett till kreativt verktyg i din skaparprocess. I RAW har du ju kvar all den där extra informationen som jag pratade om tidigare och det betyder t.ex. att om du har under- eller överexponerat en bild så finns det möjlighet att ta tillbaka detaljerna i skuggorna eller högdagrarna. Det finns också kraftfulla verktyg för att ändra exponering och vitbalans i efterhand, samt många andra verktyg (om du väljer att jobba i t.ex. Adobe Photoshop Camera Raw).



Här har jag dragit exponeringsreglaget till -1,50 och det är nu den stora skillnaden mellan RAW och JPEG syns. I RAW-kopian (till vänster) kan alla detaljerna i himlen och molnen fås tillbaka, i JPEG-kopian har mycket av den informationen slängts bort. Detsamma gäller om en bild är väldigt mörk från början och sedan ljusas upp i efterbehandlingen.


Nackdelar med RAW
Nackdelarna som jag ser det är väl framförallt filstorleken, det blir väldigt stora filer. Dessutom finns en osäkerhet i och med att alla kameratillverkare har olika RAW-format och att varje ny kameramodell har ett nytt RAW-format (även om de har samma fil-ändelse). Det går ju inte att veta hur det blir i framtiden, stödet för gamla RAW-format kanske försvinner och då kanske du helt plötsligt inte kan öppna dina bilder längre. En annan nackdel är att du i princip måste efterbehandla dina bilder eftersom RAW-bilderna ofta kan se ganska färglösa och tråkiga ut annars, och dessutom måste du alltid (eller i alla fall oftast) konvertera dem t.ex. till JPEG eller TIFF innan du kan ladda upp dem på internet eller skriva ut dem etc. 

Ett problem du kan stöta på när du jobbar med RAW är att programvaran du använder, t.ex. Photoshop, inte kan öppna filen. Det här kan hända om kameran som du har fotat bilden med är nyare än programvaran man använder. Eftersom varje ny kameramodell har en ny typ av RAW-format så känner inte programvaran igen den nya fil-typen och kan inte öppna den. Adobe kommer ut med uppdateringar när det kommer nya kameramodeller men har du en väldigt gammal version av programvaran så är det inte säkert att de gör uppdateringar till just den versionen längre. Det här har hänt mig och det enda du kan göra då är att antingen konvertera dina RAW-bilder till DNG eller något annat format eller köpa en nyare version av programvaran.


För att runda av så tycker jag att om du vill efterbehandla dina bilder och ha mer kontroll över slutresultatet, så bör du fota i RAW. Om du däremot inte har något intresse av att efterbehandla dina bilder så tycker jag att du lika gärna kan fota i JPEG för då sköter kameran allt sånt åt dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar